Strategische overname

Een strategische bedrijfsovername financieren? FundingBase helpt je graag!

Wil jij een strategische bedrijfsovername laten financieren? FundingBase helpt je er graag bij. Wij adviseren en helpen met de financiering bij een strategische overname.

Wij hebben ruime ervaring met financieren

Wij hebben een uitgebreid netwerk aan investeerders

Wij ontzorgen je van A tot Z

bedrijfspand-financieren-1

FundingBase maakt het onmogelijke mogelijk en zet graag een stapje extra.”

Wat is een strategische overname?

Een bedrijf kan op verschillende manieren overgenomen worden, bijvoorbeeld door een management buy-out, een management buy-in of een strategische overname. Bij een strategische overname wordt het bedrijf overgenomen door een strategische partij, zoals een concurrent of investeerder.

Waarom is een strategische overname interessant?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een strategische overname is het creëren van waarde. De kopende onderneming groeit op meerdere vlakken, namelijk:

 • Vergroting van het marktaandeel
 • Omzetstijging
 • Uitbreiding van het klantenbestand
 • Uitbreiding van een bestaande dienst
 • Aanboren van nieuwe markt of sector

Een strategische overname heeft als voordeel dat je niet zelf hoeft te investeren in nieuwe kennis, diensten of producten. Je bent als koper gegarandeerd van algehele groei en een versterkte marktpositie. Daarnaast biedt het toegang tot nieuwe markten, toename van rendement en kennis en het levert ook vaak nieuw materiaal en/of nieuwe technologieën op.

Soorten strategische overnames

Er zijn vier soorten strategische bedrijfsovernames waarbij andere beweegredenen een rol spelen:

 • Strategische overname van een concurrent
  Om je eigen marktpositie te versterken, is het interessant om het bedrijf van een concurrent over te nemen. Door een concurrerend bedrijf te kopen, vergroot je je klantnetwerk, de inkoop van producten en diensten en heb je een prijsvoordeel door een groter inkoopvolume. Of je een concurrerend bedrijf kunt overnemen, hangt helemaal af van de bereidheid van de concurrent om te verkopen.
 • Strategische overname door verticale integratie of synergie
  Het kan ook zijn dat je als ondernemer wil uitbreiden. Een slimme manier om je concurrentiepositie te verstevigen is een strategische overname door verticale integratie. Hierbij neem je als ondernemer bijvoorbeeld een leverancier over. Dit levert vooral voordeel op als er al sprake is van een intensieve samenwerking. Het gaat om behalen van synergievoordelen: ze zorgen ervoor dat de waarde van twee bedrijven samengevoegd groter is dan wanneer de bedrijven als losse units opereren. Dus financiële waardevermeerdering, vergroten van het klantnetwerk en prijsvoordeel door een groter inkoopvolume.
 • Strategische overname van een bedrijf in een (internationale) branchevreemde sector of markt
  Het is niet makkelijk om een nieuwe markt aan te boren. Een strategische overname van een bedrijf in een branchevreemde sector of markt is een slimme manier om toegang tot die sector of markt te verkrijgen. Je hoeft als kopende onderneming niet te vechten voor je klanten, omzet en marktaandeel en kunt vanuit een veilige positie de markt verkennen. Ook een internationale strategische bedrijfsovername wint aan populariteit. Een bedrijfsovername in een ander land zorgt ervoor dat een bedrijf nieuwe markten kan aanboren en het heeft meteen een vestiging in het buitenland.

Hoe financier je een strategische overname?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een strategische bedrijfsovername te financieren. Dit ligt helemaal aan jouw uitgangspositie. Heb je genoeg eigen vermogen of moet er een financier bij gezocht worden? In de meeste gevallen komt er een alternatieve financieringsmogelijkheid bij kijken. Dit kunnen verschillende financiers zijn, zoals professionele financiers of informal investors.

FundingBase helpt je met de strategische overname

Dus jij wil graag een strategische bedrijfsovername realiseren? Wij helpen je er graag bij! We gaan natuurlijk eerst met je in gesprek om je ambities te achterhalen. Daarna zoeken we de juiste financiers die een bijdrage kunnen leveren aan jouw bedrijfsovername. Uiteindelijk maak jij een weloverwogen keuze. We hebben toegang tot een uitgebreid netwerk van meer dan negentig financiers, van professionele partijen tot informal investors. Inmiddels hebben we in onze vijftien jaar ervaring meer dan 150 miljoen euro aan financiering verstrekt.

Financieren bij FundingBase

Eén vast aanspreekpunt

Uitgebreid netwerk van financiers

Je wordt ontzorgd van A tot Z